Italië - Wijn Per Streek
Italiaanse wijnbouw in een notedop
Italië heeft een lange geschiedenis van wijn maken die in de 6de eeuw voor Christus begon met de Grieken in Zuid-Italië.
Door de eeuwen heen werd er steeds wijn geproduceerd maar pas in de laatste decennia kan men spreken van 'structuur' en overzicht in de wijnbouw.
De belangrijkste troeven voor de wijnbouw in Italië zijn : klimaat, ligging, bodem + enorm aantal druivenrassen geschat tot 600 verschillende. Bovendien is er een zeer divers terroir: inclusief vulkaangebieden/eilanden.
De classificatie van Italiaanse wijn is als volgt (opklimmend):
Tafelwijn, Igt wijn, Doc wijn en Docg wijn. Piemonte en Toscane worden beschouwd als de topregio's voor kwaliteitswijnen.
Er zijn 20 wijngebieden goed voor 50 à 55 miljoen HL per jaar - 800 000 Ha wijngaard.
Afwisselend met Frankrijk is Italië de grootste wijnproducent ter wereld. Dit terwijl de wereldwijde wijnproductie om en bij de 270 miljoen HL (2011) bedraagt.
Qua stijlen is het Italiaanse wijnlandschap is zeer versnipperd. Er is veel kleinschalige wijnbouw en er wordt ook veel geëxperimenteerd (o.a. in de bio wijnbouw).
Doordat verscheidenheid en originaliteit centraal staan, geeft dit ook de mogelijkheid om ontdekkingen te doen.